26 Nisan 2015 Pazar

Sokrates

Sokrates
Felsefi görüşlerine ilişkin bilgimizin neredeyse tamamı, öğrencisi Platon’un eserlerine dayanır.
Platon’un, düşünce yaşamının ilk döneminde kaleme aldığı Sokratik Diyaloglar: Savunma, Kriton, İon, Lysis, Euthyphron, Lakhes, Kharmides isimli diyaloglarından ve Devlet isimli eserinin I. kitabıdır.
Yunan insanının erdemden (arete) anladığı şey, adalet, doğruluk, ölçülülük, cesaret, bilgelik ve dindarlıktı. Sokrates figürü ideal insan, ideal site ve ideal ahlak düşüncesi etrafında fikirler ortaya koyduğu için gerek yaşadığı dönemde gerekse felsefe tarihi boyunda büyük bir şöhrete ulaşmıştır.
Sokrates’in temel sorusu, ele alınan konunu ne olduğudur. Erdemi savunmadan önce erdemin ne olduğunu ortaya koymanın gerektiğine vurgu yapar.
Sokrates’in bütün bu felsefi çabalarla amaçladığı şey, Sofistlerin göreli tezlerini çürütmekti. Sofistler temel olarak bütün soyut kavramların kişilere göre değişen tanımları olduğunu ve bu noktada geçerli önermenin güçlü olan kimse ona olacağını söylerler. Sokrates ise niceliği değil niteliği esas alır. Zamana ve kişilere göre olanı değil, değişmeyen, temel niteliği ortaya koymaya çalışır.

---
İLKÇAĞ FELSEFESİ
Yard. Doç. Dr. Serdar Uslu
Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1944
Ağustos 2009, Eskişehir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder